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ABSTRACT
In this guidance document, we will detail an option to increase allowable storage times of 
Reclaimed Asphalt and Concrete Pavement for greater flexibility and reduced material waste.

Materials suppliers that process concrete and asphalt for reuse can only store this material for a total 
of 12 months after processing in accordance with California regulations. This guidance document 
identifies a process that may allow material suppliers to store processed concrete and asphalt for 
greater than 12 months with approval from the Local Enforcement Agency.

THE ISSUE
Material usage needs may not align with storage time limits.

* “Material Production Facility” means a facility that primarily handles raw materials to produce a new product that is a rock product operation (i.e., an “aggregate” 
operation), a hot mix asphalt plant, or a concrete, concrete product or a Portland cement product manufacturing facility. Title 14, CCR Section 17381(r)

The construction industry generates millions 
of tons of recycled concrete and asphalt annu-
ally. Recycling facilities are regulated by Califor-
nia’s Department of Resources Recycling and 
Recovery (CalRecycle). Existing CalRecycle regu-
lations require that material suppliers process 
concrete and asphalt within six months and 
store processed material no longer than 12 
months in accordance with California Code of 
Regulations (CCR), Title 14, Section 17381.1(e). 
This regulation exempts materials suppliers 
that are classified as a 1) Type A inert debris 
recycling center that is located at an inert debris 
engineering fill operation, 2) inert debris Type 
A disposal Facility, or 3) a material production 
facility*. Compliance with this regulation is 
monitored in San Diego County by two Local 
Enforcement Agencies (LEA): The City of San 
Diego, within their respective city limits, and the 

County of San Diego, Department of Environ-
mental Health for the remainder of the county. 
The maximum storage time of 12 months for 
processed concrete and asphalt often limits the 
amount of material that can be stored by mate-
rial suppliers thus restricting their flexibility to 
respond to fluctuating market demands.

Key Issues:
•	 Demand for using recycled concrete or 

asphalt material may not occur within 
the mandated 12-month storage period

•	 Materials suppliers may limit the amount 
of materials stored, which could result 
in more recycled material ending up in 
landfills

•	 Limiting the amount of materials stored 
restricts the supplier’s ability to respond 
to changes in market demands
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THE SOLUTION
Storage time extensions for RAP can be requested, allowing material suppliers more flexibility 
and keeping RAP out of local landfills.

Storage Time Extension

CalRecycle regulations offer a solution in CCR, 
Title 14, Section 17384(b), which allows extended 
storage periods for processed concrete and 
asphalt at the discretion of the applicable Local 
Enforcement Agency (LEA). Provided the mate-
rial supplier submits a storage plan to the LEA 
that addresses the items identified in Section 
17384(b), and the LEA determines that the 
extended storage period does not increase 
potential harm to public health, safety, or the 
environment, the LEA, at their discretion, may 
extend the amount of time that processed 
material can be stored on site. The extension 
request must identify a specified time period 

for the extended storage and be approved by 
the LEA in writing.

This extension to store processed concrete and 
asphalt for greater time periods does not alter 
applicable land use regulations for a specific 
material supplier, which may identify the total 
amount or area approved for the storage of 
these materials. Material suppliers that request 
a storage time extension must also work with 
the applicable land use authority for their facil-
ity, which will typically be the City or County in 
which the facility resides.

Key Take-aways

1.	 Storage time extensions can be granted by an LEA.

2.	 The extended storage time must not result in increased potential harm to public health, 
safety, or the environment as determined by the LEA.

3.	 LEA granted storage time extensions do not alter land use regulations for 
material suppliers.

4.	 Regulation exempts materials suppliers that are classified as a production facility.
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CONCLUSION

Materials suppliers that are bound by storage time regulations in CCR, Title 14, Section 17381.1(e) 
that wish to store processed concrete and asphalt for greater than 12 months may request an 
extension by submitting a storage plan for approval by the LEA that oversees their facility.
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